طرز تهیه شیره خرما خانگی خوشمزه
شیره خرما یک شیرینکننده طبیعی است که از خمیر خرما به دست میآید. تولید و ساخت این محصول در مناطق گرمسیری مانند خاورمیانه و شمال آفریقا رواج بسیاری دارد. شیره خرما ذاتاً یک ماده غذایی شیرین است که از آن در تهیه انواع غذا، شیرینی، کیک، کلوچه و دسر استفاده میکنند.
شیره خرما همان خواص خرما را دارد در بسیاری از شهر ها شیره خرما به عنوان شکر در پختن حلواها استفاده می کنند و خوردن شیره خرما با برنج یا برف از جمله عادت و رسم های شهر همدان و تبریز و اردبیل و … بوده است.
خرما یک میوه مغذی با طبعی گرم است. به همین دلیل مصرف آن برای بدن فواید بسیاری را در پی خواهد داشت. بهطوریکه محققان به این باور رسیدهاند که کسانی که روزانه یک عدد خرما میخورند بدنی سالمتر و مقاومتر نسبت به عوامل بیماریزا دارند و شاخص گلیسمی (GI) آنها در محدوده مجاز قرار دارد.
فواید خرما سبب شد تا صاحبان کسب و کارها به دنبال فرآوری و تولید هر چه بیشتر محصولات جانبی خرما باشند؛ مانند: چیپس خرما. اما یکی از فراوردههای سنتی و پرطرفدار این میوه، شیره آن است که دستور تهیه آسانی دارد.
به همین دلیل ما در این قسمت از رژیم نیوز شما را با ۲ طرز تهیه شیره خرما به روش سنتی و بازاری با تمامی نکات و فوت و فنهای مربوط به آن آشنا خواهیم کرد.
شیره خرما چیست؟
شیره خرما یک شیرینکننده طبیعی است که از خمیر خرما به دست میآید. تولید و ساخت این محصول در مناطق گرمسیری مانند خاورمیانه و شمال آفریقا رواج بسیاری دارد. شیره خرما ذاتاً یک ماده غذایی شیرین است که از آن در تهیه انواع غذا، شیرینی، کیک، کلوچه و دسر استفاده میکنند.
شیره خرما حاوی مقادیر قابل توجهی قند طبیعی، ویتامین، مواد معدنی و آنتیاکسیدان است. ازاینرو یک جایگزین مناسب برای شکر یا سایر شیرین کنندههای مصنوعی در صنعت غذا و دارو است.
مصرف شیره خرما موجب افزایش انرژی بدن، تقویت سیستم ایمنی، بهبود عملکرد گوارش و تأمین برخی از ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز بدن میشود. به همین دلیل خوردن شیره خرما به ورزشکاران، افراد دارای رژیم غذایی خاص، دیابتی ها، کودکان و افراد کهنسال توصیه میشود. در این میان بیماران دیابتی باید با احتیاط بیشتری از این شیرینکننده طبیعی استفاده کنند.
فواید شیره خرما
بهطورکلی فواید بسیاری برای شیره خرما به اثبات رسیده که موارد زیر از مهمترین آنها است:
- شیره خرما یک بمب انرژی است: شیره خرما حاوی قندهای ساده مانند گلوکز و فروکتوز است. بنابراین یک منبع طبیعی انرژی است، زیرا این قندها بهسرعت در بدن هضم میشوند و انرژی لازم برای فعالیتهای روزمره و ورزش را تأمین میکنند.
- غنی از مواد مغذی: پتاسیم، منیزیم، مس، آهن، ویتامین سی، ویتامین ب۶ و ویتامین آ بهوفور در شیره خرما یافت میشود.
- خاصیت آنتیاکسیدانی شیره خرما: شیره خرما حاوی آنتیاکسیدانهای قوی مانند: فنولها، کاروتنوئیدها و فیتوشیمیکالها است. این ترکیبات به بدن کمک میکنند تا در برابر رادیکالهای آزاد، آسیب سلولی و پیری زودرس مقاوم بماند.
- شیره خرما دارای فیبر قابل توجهی است: فیبر موجود در شیره خرما از نوع رژیمی است. به همین دلیل حجم غذای مصرفی را کاهش داده و در رفع مشکلات گوارشی مانند یبوست و عملکرد نامنظم روده مؤثر عمل میکند.
- بهبود سلامت قلب با مصرف شیره خرما: مطالعات نشان دادهاند که ترکیبات شیره خرما موجب کاهش فشارخون، کاهش کلسترول بد و عوامل خطرساز قلب میشود.
- تقویت سیستم ایمنی با شیره خرما: ویتامین C موجود در شیره خرما باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و نقش مهمی در مبارزه با عفونتها و بیماریها دارد.
- تأمین آهن مورد نیاز بدن با شیره خرما: مقدار قابل توجهی آهن در شیره خرما وجود دارد. ازاینرو موجب پیشگیری و درمان کمبود آهن و کاهش خطر ابتلا به کمخونی خواهد شد.
طرز تهیه شیره خرما
برای تهیه شیره خرما خانگی باید مطابق دستور زیر پیش رفت و از مواد اولیه باکیفیت استفاده کرد.
مواد لازم:
خرما | ۵ کیلوگرم |
آب گرم | ۵ لیتر |
شکر | ۳۰۰ گرم |
طرز تهیه شیره خرما خانگی
کار را با شستن خرماها آغاز کنید. پس از شستوشو، کلاهک و هسته خرماها را خارج کرده و در قابلمهای بزرگ بریزید و مقدار آب گفته شده در دستور را به آن اضافه کنید. اجازه دهید که این مخلوط برای ۱ تا ۲ ساعت استراحت کند.
پس از سپری شدن زمان گفته شده، قابلمه را روی حرارت ملایم بگذارید و برای ۳۰ دقیقه خرماها را با آب بپزید. وقتی که خرماها نرم شدند، اجاق را خاموش کنید. صبر کنید تا از حرارت مواد کم شود.
محتویات قابلمه را در آبکش یا صافی ریخته و با دست ماساژ دهید تا گوشت و آب خرماها خارج شود. دقت کنید که گوشت اضافی و پوست خرما وارد مخلوط زیرین نشود.
ترکیب بهدستآمده را مجدداً روی اجاق بگذارید تا ۳۰ دقیقه دیگر بجوشد. شکر را باید در این مرحله اضافه کرد و مدام شیره را هم زد تا به غلظت مناسب برسد. این مرحله نیازمند صبر و حوصله است. بسته به نوع خرما و میزان حرارت اجاق زمان پخت شیره متغیر خواهد بود.
این دستور تهیه همان طرز تهیه شیره خرما سنتی یا طرز تهیه شیره خرما بدون خاک سفید است. در صورت تمایل میتوانید مقدار شکر را کم یا حذف کنید. این موضوع به میزان شیرینی شیره خرما برمیگردد.
طرز تهیه شیره خرما با خاک سفید
افزودن خاک سفید به شیره موجب افزایش برداشت محصول نهایی است. اگر شما از روش قبلی برای تهیه شیره خرما استفاده میکنید باید بدانید که ۱۵ درصد از مواد اولیه را بهعنوان شیره خرما دریافت خواهید کرد؛ یعنی با ۱۰ کیلو مواد اولیه، حدود ۱.۵ کیلوگرم شیره خرما خواهید داشت.
مواد لازم:
خرما | ۵ کیلوگرم |
آب گرم | ۵ لیتر |
شکر | ۵۰۰ گرم |
خاک سفید | ۲ قاشق غذاخوری |
طرز تهیه شیره خرما به روش بازاری
برای تهیه شیره خرما به روش صنعتی یا بازاری باید تمامی مراحل پخت شیره سنتی را پشت سر بگذارید. زمانی که شکر را اضافه کردید باید حدود ۳۰ دقیقه صبر کنید تا پخت شیره خرما به نیمهراه برسد.
خاک سفید را در یک لیوان آب گرم مخلوط کرده و هم بزنید تا گلولهای در آن باقی نماند. مخلوط بهدستآمده را با یک صافی یا الک داخل قابلمه شیره ریخته و مواد باقی مانده در الک را دور بریزید. به هم زدن ادامه دهید تا شیره به غلظت مناسب برسد.
شما میتوانید از این شیره در تهیه انواع شیرینی یا دسر استفاده کنید. بهعنوان مثال شیره خرما را میتوان در طرز تهیه معجون خرمایی به کار بست.
نکات مهم برای تهیه شیره خرما
اگر به دنبال داشتن نتیجه مطلوب پس از بررسی طرز تهیه شیره خرما هستید باید به نکات زیر توجه داشته باشید:
- بهترین خرما برای تهیه شیره خرما، میوههای تازه و باکیفیت است. معمولاً خرماهایی که نوار قهوهای رنگ دارند و بافت آنها سالم و تازه است برای تهیه شیره مناسب هستند.
- توجه داشته باشید که تهیه شیره خرما نیازمند زمان و صبر است. بنابراین از زیاد کردن شعله برای کوتاه کردن مدت پخت خودداری کنید، زیرا شیره شفافیت و کیفت خود را از دست میدهد.
- برای داشتن شیره خرما خوشمزه و خانگی از خرماهای شیره دار استفاده کنید.
- قبل از پخت شیره خرماها را بشویید تا گردوغبار از روی آنها پاک شود. وجود گردوخاک روی خرما، باعث افت کیفیت شیره خواهد شد.
- به هنگام پخت کف روی شیره را جمعآوری کنید تا بافت شیره شیشهای بماند.
- اجازه دهید که شیره به غلظت کافی برسد، در غیر این صورت در زمان اندکی کپک خواهد زد.
- شیره خرما را در در یخچال یا اتاقی خنک نگهداری کنید.
- شیره خرما بهطور طبیعی کمی ترش مزه خواهد بود. به همین دلیل برای شیرین شدن نیاز به تقویت کنندههایی مانند عسل یا شکر آب شده دارد.
- در افزودن خاک سفید زیادهروی نکنید. چراکه طعم شیره را تحت تاثیر قرار میدهد.
- بهترین ظرف برای نگهداری شیره خرما، ظروف شیشهای با دربی محکم یا ظروف پلاستیکی درپوشدار هستند.
کلام آخر
شیره خرما به دلیل داشتن مواد مغذی، ترکیبات آلی، ویتامین، آنتی اکسیدان و فیبر رژیمی یک غذای کامل و سالم است. آشنایی با طرز تهیه شیره خرما و پخت آن در خانه به شما کمک میکند که نسخه سالم و با کیفیت از این خوراکی لذیذ و مقوی را مصرف کنید.
آنچه که در این قسمت از مجله عالیس بررسی شد به شما کمک میکند تا به ۲ روش سنتی و بازاری شیره خرما خانگی باکیفیت و سالم را تهیه کنید. برای رسیدن به نتیجه مطلوب به فوت و فنهای بررسی شده توجه داشته باشید.
سؤالات متداول
خواص شیره خرما کدام است؟
تأمین انرژی مورد نیاز بدن، تقویت سیستم ایمنی، خاصیت آنتی اکسیدانی، درمان کمخونی و اختلالات مربوط به فقر آهن، تقویت قلب و عروق، تامین مواد معدنی و ویتامینهای مورد نیاز بدن نمونهای از فواید شیره خرما هستند.
مصرف شیره خرما به چه افرادی توصیه میشود؟
عموماً افراد زیادی میتوانند از شیره خرما استفاده کنند اما مصرف شیره خرما به ورزشکاران، کودکان، کهنسالان و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند بهشدت توصیه میشود. حتی بیماران دیابتی نیز قادر به استفاده از شیره خرما هستند اما باید در مصرف این ماده غذایی جانب احتیاط را رعایت کنند.
بهترین خرما برای تهیه شیره خرما خانگی کدام است؟
برای داشتن شیره خرما باکیفیت و سالم از خرماهای تازه، رسیده، حاوی شیره که بافتی سالم دارند استفاده کنید. دقت داشته باشید که خرما رسیده باشد و رنگ آن قهوهای روشن تا تیره باشد.
منبع: عالیس
برچسب ها :طرز تهیه شیره خرما ، فواید شیره خرما
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰